Što treba znati o krstarenjima?

Vrijeme je za rezervaciju nadolazećeg godišnjeg odmora i netko od rodbine ili bliskih prijatelja vam je ispričao svoje iskustvo sa krstarenja, možda entuzijastično, a možda i obeshrabrujući vas i tako zakomplicirao izbor još više. Što je u stvari krstarenje?

Krstarenje su dva odmora u jednom gdje je prva destinacija brod koji odaberete, a druga destinacija su mjesta koja ste odlučili tijekom odmora posjetiti. Da li ste ikada željeli posjetiti tri, četiri ili pet i više meta tijekom jednom putovanja. Ako jeste, logičan izbor je krstarenje. Jedino na krstarenju možete vidjeti sedam karipskih otoka u sedam dana i samo na krstarenju možete ući u norveške fjordove te razgledati i diviti se s udobnosti palube onome što je nevidljivo s kopna. Ili krenuti iz Venecije ostavljajući iza vas Trg Svetog Marka i ploviti Jadranskim morem i ne sluteći pristati na grčkim otocima.

Ako niste išli na krstarenje vjerojatno ne znate da možete odabrati u kojoj ćete kabini spavati; unutarnjoj i samim time jeftinijoj ili kabini s pogledom na more sa ili bez balkona. 

Ako ste pak zahtjevniji klijent, ovisno o brodu možete birati hoćete li odsjesti u apartmanu, loftu ili vrtnoj vili. Sva hrana je uvijek uključena u cijenu u svako doba dana i noći te ćete platiti samo piće u slučaju da niste napravili nadoplatu za konzumaciju pića. Ako jeste, u ponudu su uključena i sva pića.

Ali tu priča ne završava. Svaki put kada stignete u luku odlučujete hoćete li sići s broda i samostalno posjetiti odredište po želji ili kupiti izlet tijekom kojeg će sve biti organizirano. Ako odlučite ostati na brodu, u ponudu je uključena većina zabavnih usluga kao što su teretana, kazalište i sve zabavne aktivnosti. Isključene su aktivnosti vezane uz osobnu njegu (masaže, tretmani ljepote, frizerski saloni itd.) i kupnja u trgovinama.

Za djecu mlađu od 12 godina putovanje je besplatno i tijekom boravka mogu pohađati cijelodnevni mini-klub sa drugom djecom iste dobe i visokokvalificiranim osobljem koje će se o njima brinuti.

 

Koju kompaniju odabrati? 

Četiri su velike kompanije na tržištu krstarenja i niz neovisnih manjih i nišnih kompanija. Poredane po važnosti i dimenzijama (uzimajući u obzir broj putnika i prihod) su:

1) Carnival Corporation koja uključuje: Carnival Cruise line, Costa Cruises, Holland America Cruise, Aida Cruises, P&O Cruises (UK), P&O Cruises (AU), Cunard, Princess, Seabourn

2) Royal Caribbean International koja uključuje: Royal Caribbean Cruise Line, Pullmantur, Azamara, Celebrity Cruises, CDF, Island Cruises, Tui Travel Plc.

3) Star Cruise koja uključuje: Star Cruises, Norwegian Cruise Line.

4) MSC koja djeluje pod vlastitim imenom

Osim ovih marki, širem spektru kompanija prisutnih na tržištu pridodaju se i drugi manji brendovi koji predstavljaju male specifične tržišne niše kao što su luksuzna krstarenja, krstarenja posvećena određenim destinacijama i riječna krstarenja. Promatrajući cjenovni rang, MSC i Costa su u istom cjenovnom rangu dok su Royal Caribbean i NCL pozicionirani u višem rangu.

Osoblje svih kompanija priča engleski jezik.

 

Kako odabrati kabinu?

Ako je ovo vaše prvo krstarenje, otkrit ćete da morate odabrati ne samo brod i plan puta nego i tip kabine i točnu lokaciju.

Kompanije određuju cijenu kabine po njezinoj poziciji i  vrsti. Što je kabina niža i cijena je manja, a što je viša i cijena će biti veća bez obzira na tip kabine. Tip kabine utječe na konačnu cijenu, ali pogrešan odabir će svakako utjecati na doživljaj cjelokupnog putovanja.

Često će budući klijenti napraviti odabir samo na cjenovnoj bazi što će pomalo pokvariti užitak i obeshrabiriti ih da opet rezerviraju krstarenje.

Ovdje ćemo predstaviti jasne razlike tako da možete odabrati sa olakšanjem. 

Makro kategorije kabina su:

  • Unutarnje kabine

  • Vanjske kabine

  • Kabine s balkonom

  • Apartmani

FOTO 1:

Unutarnja kabina (sa slikom koja imitira vanjsko okruženje. Samo na brodovima Royal Caribbean Cruise Line)

FOTO2

Vanjska kabina sa prozorom

FOTO3

Kabina sa balkonom

FOTO4

Apartman

Ove četiri makrokategorije, ovisno o kompaniji, imaju različita imena, ali na kraju se na kraju uvjek mogu sažeti na spomenute. Osim vrste kabine klijent mora odabrati i poziciju. Tako će kombinacija dvaju izbora biti ključ dobrog odmora.

Sljedeća tablica može biti praktičan vodič za odabir.

 

Pozicija kabine

Plus

Minus

Pramac (prednji dio)

Kabine ponekad s frontalnim pogledom.

Kabine izložene vjetru. Nezgodne u slučaju balkona.

Srednji brod

Blizina liftova i lak pristup najvažnijim zajedničkim prostorijama. Ako su centralne, njihanje je gotovo nepostojeće.

Bučnije zbog blizine dizala, čestih dolazaka i odlazaka putnika i mogućnosti vibracije ili buke koji proizlaze iz dimnjaka. Skupe.

Krma (stražnji dio)

Kabine zaštićene od vjetra.

Ako su na nižim palubama, može se čuti pogon broda.

Gornje palube

Prestižne kabine sa pogledom koji oduzima dah ako su vanjske.

Skupe i sklone njihanju u slučaju nemirnog mora.

Niske palube

Zaštićenije od buke i manje podložnje njihanju.

Ako je na vrlo niskim palubama može se čuti buka motora i zajedničkih prostorija namjenjenih posadi.

Vrste kabine

Plus

Minus

Unutarnja

Jeftina. Pogodna za najiskusnije korisnike krstarenja.

Bez vanjskog pogleda, ne preporučuje se klaustrofobičnim osobama.

Vanjska

Kompromis između cijene i kvalitete kako biste imali pogled prema van.

Kabine s prozorima koji se nikad ne otvaraju.

Vanjska s balkonom

Unikatna opcija sa balkonom koja omogućuje jedinstven doživljaj krstarenja, sa potpunim pogledom na more.

Skupa kabina.

Apartman

Kompletno sve pogodnosti, uključujući batlera i osoblje na raspolaganju 24 sata. Najbolja lokacija.

Vrlo skupa opcija.

 

Odabir kabine bi mogao utjecati djelomično na vaš godišnji odmor ako se opcija koju odaberete razlikuje u potpunosti od godišnjeg odmora na koji ste navikli.

Ako ste aktivni i ne želite ni sekunde sjediti mirno te želite sudjelovati u što više aktivnosti koje vam brod nudi, a niste klaustrofobični, odaberite unutarnju kabinu. Malo ćete potrošiti, a budući da ćete uvijek biti vani, u kabini ćete samo prespavati. Ako ne možete bez barem jednog prozora, onda će vanjska kabina s prozorom biti sasvim dobra. Imajte na umu da su prozori zapečaćeni i da se u većini slučajeva ne mogu otvoriti.

Ako ste pak na prvom krstarenju i slavite godišnjicu ili neki važan događaj, onda će vam kabina s balkonom pružiti jedinstven osjećaj za vas i vaše suputnike. 

Balkon gleda na more pa ako patite od vrtoglavice i odaberete visoku palubu, možda nećete u potpunosti uživati ​​u iskustvu. Stoga se odlučite za donju palubu. Ako nemate takvih problema, onda ćete se na visokom balkonu osjećati kao kralj. Svako jutro možete uživati ​​u doručku na balkonu u apsolutnoj privatnosti i s pogledom koji će vas u većini slučajeva ostaviti bez daha. Nijedna hotelska soba uz more nikada vam neće pružiti ovaj osjećaj.

Ako ste zahtjevni i nezasitni, apartman je najbolja opcija. Dobit ćete bolju lokaciju, bolju uslugu, a u nekim slučajevima i ekskluzivne sadržaje kao što su privatni prostori, privatne toplice i privatni restorani. Treba naglasiti da nema ograničenja raskoši. Možete pronaći kabine od 50 četvornih metara do 300 i više četvornih metara. Pravi apartmani na moru. Apartmani nisu prikladni samo za one koji žele više, već i za one s velikom obitelji koji žele provesti vrijeme u većem prostoru.

Imajte na umu sljedeće savjete:

  1. Ako patite od morske bolesti idealno mjesto su niske palube, središnja kabina.

  2. Ako ste osjetljivi na buku, izbjegavajte središnje kabine.

  3. Želite li sve pri ruci ili su vam potrebna dizala? Odaberite središnju kabinu na visokoj palubi. Sve će vam biti na dohvat ruke.

  4. Ako želite uživati ​​u najboljem pogledu, odaberite kabine (gotovo uvijek apartmane) na rubnim kutovima broda i uživat ćete u pogledu od 180°.

ZAŠTO MI